Mayonaise er en dejlig spise på alt fra æggemadder til sandwiches og selvfølgelig at dyppe sine skoldhede pomfritter i. Det skønne ved at lave den selv er, udover smagen, at man kan variere den i det uendelige: put hvidløg i og du har en aioli, krydr den med citron til skaldyr eller estragon til pomfritterne.
Det er altså frygtelig nemt at lave mayonaise selv og så er det samtidig afsindigt lækkert. Som det også gør sig gældende med bearnaise, så er der rigtig langt fra tube-varianten til den hjemmelavede – så langt at det næsten ikke kan sammenlignes. Prøv at lave din egen mayo til æggemaden eller burgeren, og du vil aldrig købe dig til den igen!
Som det oftest går i mit køkken, er det sjældent jeg bruger en opskrift til mayonaise. Jeg blander æggeblommer med olie indtil den ønskede konsistens og smag opnås.
Følgende er mit bud på ingrediensforholdet:
Ingredienser til hjemmelavet mayonaise
- 2 past. æggeblommer (stuetemp.)
- 1/2 tsk sennep
- 1/2 tsk hvidvinseddike
- 1 dl olie, der ikke smager af for meget (fx rapsolie – også stuetemp.)
- Salt, peber og evt. lidt citron
Pisk æggeblommer med sennep, eddike, salt og peber. Tilsæt olien lidt ad gangen og pisk indtil olien er optaget og den ønskede konsistens opnås. Synes du konsistensen pludselig bliver for tyk, kan du blande lidt vand eller eddike i.
Smag til med yderligere salt, peber, citron eller eddike.
Hjemmelavet aioli
For aioli iblandes 1-2 fed hvidløg i mayonaisen – skal den spises til fx skaldyr smager det rigtig dejligt også at tilføje lidt ekstra citron.
Servér til fx den hjemmelavede burger, sammen med ketchup og agurkesalat.
4 Comments
Bluecheese-dressing til bluecheese-burger - Pigen & Pomfritten
30/05/2013 at 19:58[…] Jeg laver den på hjemmelavet mayonaise, som du kan finde en opskrift på her. […]
Hjemmerørt chili-mayo - Pigen & Pomfritten
03/06/2013 at 11:56[…] blander min egen hjemmelavede mayonaise med creme fraiche for at få den perfekte konsistens, men du kan selv vælge, hvor våd og fed, den […]
Den perfekte, hjemmelavede burger - Pigen & Pomfritten
06/06/2013 at 21:15[…] og bøf kan smøres med alverdens lækkerier, såsom mayo og aioli, bluecheese eller […]
Sødere og luftigere burgerboller - Pigen & Pomfritten
18/07/2013 at 10:04[…] Hjemmerørt mayonaise […]
Pulled Pork Burger - Pigen & Pomfritten
25/07/2013 at 20:50[…] kæreste lavede en håndfuld skønne dips, bl.a. en mayo med salvie (se opskriften på hjemmerørt mayo her), samt […]
Hjemmelavede karrysild og sildesalat til julefrokosten - Pigen & Pomfritten
11/12/2013 at 19:13[…] fint og skær sildefilleterne i mindre (mundrette) bidder. Bland creme fraiche og mayonaise (lav med fordel denne selv – det gjorde jeg) og smag til med karry, salt og peber. Vend de hakkede ingredienser i og til sidst […]
Kathrine K.
18/01/2014 at 16:23Uuhhmm, har lige rørt min første aioli efter denne opskrift. Jeg testsmagte den lige, og det lover virkelig godt! I morgen gælder det den store burger-fest :) Tak for fantastisk syndig inspiration – elsker dit site!
Pigen
20/01/2014 at 12:00Ih, hvor godt – fortæl endelig hvordan det gik!
Syndige fristelser er det bedste! :)
Line
18/09/2014 at 14:45Laver den på æggeblommer fra egne høns. Min dreng på seks kunne ikke forstå at jeg kaldte det majo når det lignede remo! Vores høns lægger nemlig æg med knaldorange æggeblommer :-)
Pigen
28/09/2014 at 21:03Haha, sødt. Og uhm, det lyder lækkert!